Zanimljivosti

Današnji ubrzan način života ne ostavlja roditeljima vremena da svojoj djeci obezbjede sve uslove za igru i pravilan razvoj, što samo potkrepljuje tvrdnju o velikom značaju dječijih vrtića i gotovo njihovoj neophodnosti.

Dijete je samo po sebi kreativno, jedinstveno i aktivno biće, a upravo ta njegova aktivna priroda ispoljava se kroz njegovu inicijativu, istrazivanje i prije svega kroz dječiju igru.

Igra je poseban i osnovni oblik učenja djece predškolskog uzrasta. Za spontanu igru, djeci su potrebna znanja, doživljaji, dobri uzori, adekvatan i podsticajan prostor, vreme, materijali i partneri za igru.
Pored veoma značajne socijalizacije, odnosno procesa formiranja društvene ličnosti, jer čovjek je po sebi društveno biće, djeca kroz boravak u vrtićima stiču brojna iskustva i znanja. Zapravo, djete u vrtiću dolazi u odnose u kakvima, do stupanja u ustanovu, nije bilo. Stiče brojna iskustva, upoznaje razna osećanja, od prvih simpatija i drugarstava, pa do prve ljubomore ili nesimpatije. Sva ta osjećanja, događaji, lijepi ili manje lijepi, imaju nezamjenjiv značaj za dečiji razvoj, sazrevanje i socijalizaciju.

Mnogi roditelji greše u pokušajima da sputaju ili zaustave dječiju igru, kako bi ih nešto naučili, ili u želji da djeci nametnu pravila npr. crtanja ili slikanja.

Značaj vrtića, ogleda se i u tome što eventualni poremećaji, zaostalost u razvoju, u vrtiću neće ostati neprimećeni.


A PITATE SE KAKO TO SVE IZGLEDA U PRAKSI?

Zbog velike zainteresovanosti kako mi u Zvjezdici provodimo vrijeme dužni smo vam približiti taj osjećaj.

Opisaćemo Vam naše dane...

Septembar, a mi pravac na ekskurziju u Zagreb u Zoo vrt. Nezaboravno iskustvo zajedničkog putovanja. Tako se upoznajemo i postajemo dosta bliži jedni drugima.

Oktobar veoma uzbudljiv mjesec koji uglavnom provodimo u šumama, poljima i livadama. Po kiši i suncu vozimo se traktorima, upoznajmo se sa raznim mašinama, učimo o biljkama, gazimo duboke šume, obizimo ergele i učimo o konjima,..

Imamo divne svečanosti u jesenjim kostimima u kojoj i roditelji učestvuju uz mikrofon, palačinke, kesten i kokice.Provod uvijek bude potpun.

Novembrom putujemo kroz RS svim prevoznim sredstvima. Učimo i zabavljamo se.

U decembru zimujemo na Kozari. Tu smo čak zasadili svoje drvo. Ne moramo Vam ni spominjati šta dobijete kada spojite djecu i snijeg. Sreća bez kraja.

Mart je rezervisan za mame. Spremamo im priredbu. Kostimi, pozoršte, gluma, i roditelji u publici. Smijeha i radosti nikad dosta. Tada spremamo i naše bašte. Sijemo povrće i bilje. Učimo kroz proces.